Veri yedekleme gerçekten gerekli mi? Önemi nedir ?
Backup (Yedekleme) Nedir?
Yedekleme genel anlamıyla bilgisayar sisteminizi işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan yazılımların ve depolanan verilerin, arıza, hata ve hasar durumlarında çalışmaların kesintiye uğramaması için veya geri dönülemez biçimde kaybolmasını engellemek amacıyla birden fazla kopya halinde bulundurulmasını sağlayan dosyalar bütününe verilen addır.
Veri yedekleme gerçekten gerekli mi? Önemi nedir?
Günümüzde sisteme dayalı birçok işlem yapıyoruz. Bu tabletimizde, telefonumuzda ve bilgisayarımızda kısaca internete bağlı olduğumuz her cihaz üzerinde mutlaka bir veri alıp, gönderiyor sürekli cihaz üzerinden bir iletişim sağlıyoruz. Bu da birçok veri alışverişinde kullanılan cihaz her ne olursa olsun ufak ve büyük veri alışverişleri kullanılan cihaz üzerinde bir sıkıntı oluşması durumunda eğer veri yedeği yok ise büyük problemleri de doğurabilmektedir. Kısaca veri yedeklemeyi açıklayacak olursak aktif bir sistem üzerinde çalışan yazılımların, çalışan en son ayarların ve bazı temel birimlerin herhangi bir problem çıkması olanağına karşı bir kopya halinde tutulmasıdır. Var olan bu kopya, çalışan sistemi eski sorunsuz haline döndürmek için çalışma sırasında doğabilecek sorunlarda çalışmayı kurtarmak için kullanılmaktadır. Bu sebepten dolayı sistem üzerinde problemlerle karşılaşıldığında bu sorun zaman, para ve iş gücü gibi birçok kayba neden olmaktadır. Bundan dolayı veri yedekleme işleminin önemi burada devreye giriyor. Belirli aralıklarla veri yedeklemesi yapmak hem iş gücünün azalmasında hem de problem anında hızlı müdahale için önemli rol oynuyor. Düzenli olarak yedeklemek çok önemlidir. Fiziksel dünyaya ait herhangi bir şey, yedeklerde yakında veya ileri bir tarihte hata verebilirler. İyi bir yedekleme yapmanın parçası da yedeklerin çalışmasından emin olmaktan geçiyor.
Yedekleme Yapmak İçin Nelere İhtiyaç Duyulmaktadır?
Sağlıklı bir yedekleme işlemi yapılarak, çeşitli elemanların doğru bir biçimde seçilmesi ve bir arada uyumlu olarak çalışır hale getirilmesi gerekmektedir. Bu işlemi yapabileceğimiz unsurları ise şu şekilde sıralayabiliriz.
- Kaynak: Sistem üzerinde yedekleme yapılacak verinin, normal işlem sırasında tutulduğu ortam, yedekleme sistemi için kaynak oluşturacak bir ortam olarak nitelendirilmektedir.
- Yedekleme Donanımı: Aktif olarak çalışan sisteminize ait veri kopyalarınızı oluşturmak üzere kullanılacak donanım bu başlıkta seçilmesi gerekmektedir. Standart depolama cihazları dışında, özel amaçlı olarak da yedekleme donanımları kullanılabilmektedir.
- Yedekleme Yazılımı: Sistemde çalışan tüm verilerinizin yedeğini almak istediğinizde buna bağlı bir yedekleme yazılımınızın da bir o kadar iyi olmasında fayda var. Yedekleme işlemini yürütmek üzere, yedekleme ve kurtartma işlemleriniz bir arada yapmayı sağlayan yazılımlar yedekleme sistemleri üzerinde aktif olarak kullanılmaktadır. Özel bir kullanım sağlayarak sunucu ya da sisteminiz üzerinde birden fazla yazılımı bir arada kullanarak daha sağlam bir yedekleme işlemi de yapabilirsiniz.
Beesoft Yazılım ve Danışmanlık olarak müşterilerimizin veri kaybı yaşamaması için özel otomasyon yazılımı geliştirdik ;
Sistem Yedeğini otomatik olarak belirli saatlerde alınır,
Alınan Tüm yedekler firma içerisinde özel yedekleme cihazlarına ve özel güvenlikli bulut sunucularımıza aktarılır , Böylelikle firma içinde bulunan yedekleme ünitesinde sorun olsa bile bulut teknolojimiz üzerinden veriler geri yüklenir.
VERİ DEPOLAMA | YEDEKLEME |
Storage Area Network (SAN) Çözümleri | Tape Backup Çözümleri |
Network Attached Storage (NAS) Çözümleri | Tape Library Çözümleri |
Direct Attached Storage (DAS) Çözümleri | Autoloader Çözümleri |
All-In-One Çözümler | Disk to Disk Yedekleme Çözümleri |
Veri Yönetim Uygulamaları | Yedekleme Yazılım Çözümleri |
Storage Mirroring (SAN Copy - Snapshot - Remote Replication ) | Yedekleme Senaryoları ve Dökümantasyonu |